V kauze poľského hovädzieho nesú najväčšiu vinu poľské úrady, myslí si mäsiar Cimbaľák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdroj: TVN24

Na Slovensku nemáme dosť mäsa, musíme ho dovážať a veriť pritom kontrolám v krajine pôvodu.

V posledných dvadsiatich rokoch na Slovensku neprevýšil vývoz nad dovozom potravín ani raz. Ako krajina sme prestali byť potravinovo sebestačná a aktuálne sa musíme spoliehať na dovoz potravín väčšinou z krajín Európskej únie, ako aj mimo nej. Vyvážame až o tretinu menej potravín a poľnohospodárskych produktov ako ich dovezieme, pričom mäso patrí k top potravinám, ktoré sme nútení dovážať.

Na vine sú najmä úrady

„Aj práve preto sa musíme spoliehať na štátne orgány krajín, od ktorých nakupujeme. Za každých okolností si musíme byť istí, že distribútori, prípadne bitúnky, sú maximálne spoľahliví a kvalita mäsa musí spĺňať vysoké štandardy,“ hodnotí aktuálnu situáciu Pavol Sčensný, generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba CIMBAĽÁK.

Na margo faktu, že štátne orgány krajín sú zodpovedné za kontrolu potravín, ktoré vyrábajú a vyvážajú, hovorí, že budú prísnejšie dozerať a vyberať si svojich distibútorov. Spoločnosť Mäsovýroba CIMBAĽÁK sa totiž neprávom ocitla v kauze dovezeného hovädzieho mäsa z poľského bitúnku, ktorý mal zabíjať choré zvieratá a predávať z nich mäso.

„Z nášho pohľadu nesú najväčší podiel viny práve poľské úrady. Tie nedostatočne kontrolovali bitúnky vo svojej krajine,“ vraví Pavol Sčensný. Ako ďalej zdôraznil, firma hovädzie mäso z poľského bitúnka Jasienica Mazowiecka nikdy neodoberala priamo, mäso jej dodávali certifikovaní a schválení distribútori.

Mäso sa kontroluje viackrát

Mäsovýrobcovia sú však okrem toho povinní o akejkoľvek zásielke mäsa informovať aj Štátnu veterinárna a potravinovú správu SR a príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy.

„Úradní veterinárni lekári majú možnosť vykonať na zásielky úradné kontroly a odobrať vzorky mäsa na vyšetrenie,“ dopĺňa generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba CIMBAĽÁK Pavol Sčensný s tým, že ich firma nahlási zásielku v deň príjmu, prípadne najneskôr do 24 hodín. Mimochodom, tento krok už prikazuje aj mimoriadne núdzové opatrenie štátnej veteriny, ktoré bolo prijaté 22. februára 2019. Všetkým prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí v mieste určenia prijímajú zásielky hovädzieho mäsa pôvodom z Poľska nariaďuje, aby najneskôr 24 hodín pred prijatím nahlásili zásielku do elektronického systému Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SROV.

Mäso prešlo kontrolou aj v samotnej spoločnosti Mäsovýroba CIMBAĽÁK na Slovensku a nikdy nevykazovalo žiadne známky závadnosti. Navyše spoločnosť mäso distribuovala tak, ako ho nakúpila, a teda nespracovávala ho do svojich výrobkov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať