Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kuracie mäso, ilustračná snímka
Foo: Pixabay.com/RitaE

Spotreba mäsa bude v EÚ do roku 2030 klesať

Celková spotreba mäsa v EÚ klesne podľa výhľadu Európskej komisie z 69,3 kilogramu na obyvateľa v roku 2018 na 68,7 kilogramu v roku 2030.

Trh s mäsom v EÚ budú do roku 2030 ovplyvňovať zmeny preferencií spotrebiteľov, exportný potenciál, ziskovosť a v prípade hovädzieho mäsa aj zmeny v sektore mlieka a mliečnych výrobkov. Celková spotreba mäsa v EÚ klesne z 69,3 kilogramu na obyvateľa v roku 2018 na 68,7 kilogramu v roku 2030, čo bude spôsobené nižšou dostupnosťou mäsa, dokonca aj pri vyššom dovoze do EÚ. Spotrebu bude tiež ovplyvňovať uprednostňovanie menšieho príjmu mäsa u obyvateľov EÚ. Do roku 2030 Európska komisia (EK) očakáva pokles spotreby bravčového a hovädzieho mäsa, zatiaľ čo hydina sa bude konzumovať čoraz viac. Vyplýva to z poľnohospodárskeho výhľadu Európskej únie na roky 2018 až 2030, ktorý zverejnila EK.

Oproti roku 2013 sa produkcia hovädzieho mäsa v EÚ zvýšila v roku 2018 o 1,6 % na 8,2 milióna ton. Do roku 2030 však EK očakáva opäť pokles produkcie tohto mäsa a rovnako tak aj pokles jeho cien. Pokiaľ ide o ovčie a kozie mäso, vďaka zlepšeniu výnosov pre producentov, udržiavaniu viazanej podpory a trvalému domácemu dopytu sa produkcia v priebehu rokov 2018 až 2030 obnoví a zvýši. V roku 2030 dosiahne podľa odhadov komisie 950 tis. ton, v porovnaní s 903 tis. tonami v roku 2018. Ceny v EÚ sa pri tomto mäse stabilizujú na vyššiu úroveň ako v rokoch 2010 až 2017.

Spotreba bravčového mäsa v EÚ sa zníži z 32,5 kg na obyvateľa v roku 2018 na 31,7 kg v roku 2030. Tento pokles bude kompenzovaný vývozom, pričom svetový dopyt po dovoze bude v rokoch 2018 až 2030 podľa EK naďalej rásť, a to o 0,7 % ročne. Väčšina vývozov bude smerovať do Číny napriek silnej konkurencii zo strany USA a Brazílie.

Hydina bude ako jediná rásť v produkcii aj spotrebe

Hydina bude jediným mäsom, ktoré zaznamená do roku 2030 podľa EK výrazné zvýšenie produkcie a spotreby v EÚ. V porovnaní s ostatnými mäsami má určité výhody, ako je cenová dostupnosť, absencia náboženských obmedzení, zdravý obraz, obmedzené emisie skleníkových plynov, nižšie výrobné náklady a nižšie požadované investície. Do roku 2030 by mala produkcia hydiny v EÚ dosiahnuť podľa odhadov komisie 15,5 mil. ton v porovnaní s 14,2 mil. ton v roku 2018.

Odporúčané články

V raste cien potravín obsadilo Slovensko vlani druhé miesto v EÚ, upozorňuje agrorezort SaS odmieta povinné uvádzanie pôvodu mäsa v jedálnych lístkoch

Témy

Z kategórie Komentáre

Odporúčame