Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cukor, ilustračná snímka
Foto: Pixabay.com/Bru-nO

Spotreba cukru v EÚ by mala klesnúť do roku 2030 o 5 %

Európska komisia očakáva, že do tohto roku výroba cukru v únii dosiahne 19,3 milióna ton ročne.

Na základe rôznych zdravotníckych iniciatív a preferencií spotrebiteľov možno predpokladať, že spotreba cukru poklesne v Európskej únii do roku 2030 o 5 percent. Očakáva sa, že cukor bude čiastočne nahradený rastúcim použitím izoglukózy v spracovaných potravinách. Spotreba cukru ako celkového kalorického sladidla sa zníži o 2 %. Vyplýva to zo zistení poľnohospodárskeho výhľadu Európskej únie na roky 2018 až 2030, ktoré zverejnila Európska komisia (EK).

Do roku 2030 Európska komisia ďalej očakáva, že výroba cukru v únii dosiahne 19,3 milióna ton v porovnaní s 18,6 milióna ton v roku 2018. S touto úrovňou produkcie bude EÚ naďalej veľmi silným vývozcom cukru na svetovom trhu, na ktorom momentálne dominuje Brazília.

Trh s obilninami

Pokiaľ ide o trh s obilninami v EÚ, predpokladá sa, že produkcia bude pokračovať v raste a do roku 2030 dosiahne 325 miliónov ton (v porovnaní s 284 miliónmi ton v roku 2018). Tento rast bude podľa Európskej komisie spôsobený rastom priemyselného využitia obilnín, malým nárastom dopytu po krmivách a vyhliadkami na vývoz. Avšak ďalší rast bude obmedzený vzhľadom na limitovaný potenciál rozšírenia a pomalší rast výnosov. Napokon sa očakáva, že ceny v tomto segmente zostanú pomerne stabilné, napríklad najmä pri pšenici obyčajnej.

Odporúčané články

Európski farmári a potravinári sa chcú vyhnúť brexitu bez dohody V októbri 2018 zaznamenala EÚ rekordný vývoz agropotravinárskych výrobkov

Témy

Z kategórie Potravinárstvo

Odporúčame