Slovensko zaplavuje mäso z Ukrajiny, Rumunska a Poľska, varujú hydinári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kuracie mäso, ilustračná snímka
Foo: Pixabay.com/RitaE

Zahraničné mäso nie je tak prísne kontrolované, ako to slovenské. Hydinári upozorňujú, že to môže mať negatívny vplyv na zdravie obyvateľov.

Je v obchodoch

„ÚHS už v priebehu roka 2014 po znížení ciel na dovoz ukrajinských potravín upozorňovala na nebezpečenstvo dovozu lacného hydinového mäsa z Ukrajiny. V roku 2017 sme zaregistrovali zvýšený objem ponuky ukrajinského hydinového mäsa v stravovacích zariadeniach. V priebehu roka 2018 začalo prenikať ukrajinské hydinové mäso už aj do maloobchodnej siete na Slovensku.

Počas jesene sa začali objavovať v zahraničných obchodných reťazcoch ukrajinské chladené kuracie rezne a začali postupne vytláčať sortiment slovenských spracovateľov hydiny. Dôvodom boli výrazne nižšie predajné ceny,“ ozrejmil Molnár. Podľa riaditeľa ÚHS môžu rozdiely v cenách dosiahnuť u niektorých druhoch hydinového mäsa pri slovenskom a ukrajinskom sortimente až dve eurá za kilogram.

Naša kontrola je lepšia

Počas jesene 2018 sa v slovenských obchodných reťazcoch mali začal objavovať v akciových cenách okrem rozšíreného ukrajinského sortimentu hydinového mäsa aj poľské kuracie rezne, poľské kuracie stehenné štvrte a rumunské kuracie rezne.

„SR je jedinou krajinou v priestore strednej Európy, ktorá umožnila ukrajinskému producentovi hydiny zriadiť si prevádzku na svojom území. Slovenskí spracovatelia hydiny musia spĺňať všetky prísne pravidlá EÚ a sú pod dôslednou kontrolou veterinárnych inšpektorov. V zahraničí a v tretích krajinách tomu tak vždy nie je. O tom svedčí veľké množstvo potravinových afér so zahraničným hydinovým mäsom v posledných rokoch. Pri krajine mimo EÚ ide o hydinové mäso s neznámym pôvodom, bez vysledovateľnosti a bez prísnej kontroly ako v krajinách EÚ,“ priblížil Molnár.

Pri dovoze hydinového mäsa z tretích krajín podľa ÚHS hrozí negatívny dopad na zdravotný stav, najmä správny vývin malých detí. „Ukrajinské hydinové mäso sa už objavilo v zariadeniach školského stravovania. Predpokladáme, že najmä vďaka veľmi nízkej cene,“ doplnil Molnár.

Domáce podporí len dopyt

Slovenský spotrebiteľ by mal podľa ÚHS vyhľadávať pri nákupe hydinového mäsa domáce produkty, ktoré sú niekoľkokrát skontrolované slovenskými veterinármi. „Domáce hydinové mäso je bezpečné, kvalitné, zdravé a najmä čerstvé, keďže nemuselo precestovať pol Európy. Iba zvýšením dopytu spotrebiteľom po slovenskom hydinovom mäse, môže prísť k rastu domácej produkcie a tým k zvyšovaniu sebestačnosti SR a najmä zlepšovaniu potravinovej bezpečnosti v SR,“ dodal na záver Molnár.

V minulom roku bolo Slovensko v produkcii hydinového mäsa sebestačné na úrovni 63 % a podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov bol iba 46 %. Z dôvodu zvyšovania ponuky dovážaného hydinového mäsa na pultoch zahraničných obchodných reťazcov v druhom polroku 2018, bude tento podiel na konci tohto roka ešte na výrazne nižšej úrovni. Konštatoval to v piatok na tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. Zároveň dodal, že slovenská vláda tak nenapĺňa schválenú koncepciu rozvoja potravinárskeho priemyslu z roku 2014, kedy mal štát zabezpečiť do roku 2020 zvyšovanie sebestačnosti v produkcii hydinového mäsa až na úroveň 77 %.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať