Slovenské bravčové u nás vytláča belgické mäso pochybnej kvality

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bravčové mäso, ilustračná snímka
IFoto: SITA/Marko Erd

Opäť sme odpadkovým košom Európy? Slovenské obchody doslova zaplavilo lacné bravčové mäso, najmä z Belgicka. Krajiny západnej Európy nemajú o toto mäso záujem, keďže v Belgicku sa potvrdila nákaza africkým morom ošípaných.

Cena tohto bravčového je kvôli tomu taká nízka, že mu slovenskí výrobcovia nevedia konkurovať. Informuje o tom portál Noviny.sk.

Belgicko patrí medzi krajiny, ktoré zasiahol africký mor ošípaných. Zároveň je však potravinárskou veľmocou. Trhy na západe Európy však odmietajú toto mäso z Belgicka dovážať. Vznikol tak obrovský prebytok, ktorý spravádzajú nízke ceny. Aj slovenské obchody preto doslova zaplavilo lacné mäso z Belgicka. Podľa veterinárov nie je nebezpečné, no kvalita je diskutabilná.

Kontrolóri preto odobrali vzorky bravčového mäsa a podrobilo ich analýze. Najlepšie dopadlo slovenské mäso.

„Mäso bolo pekne vyfarbené, malo známky čerstvosti. Šťava zo slovenského mäsa, ktorá vytiekla, bola úplne minimálna, kým ostatné mäsá, ako napríklad poľské mäso, plávalo vo vlastnej šťave,“ uviedla Martina Gondeková, Výskumný ústav živočíšnej výroby pre televíziu JOJ.

Najhoršie dopadlo mäso, ktoré ku nám cestuje najdlhšie. V čase, keď má byť mäso spracované, teda uvarené a zjedené, sa u nás len dostáva na pulty. Ak však chce slovenský spotrebiteľ domáce mäso, je veľká pravdepodobnosť, že ho ani nezoženie. Až 80% slovenského bravčového putuje na export.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia