Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
The market 3147758_1280.jpg
Foto: Pixabay.com

Potravinárska komora Slovenska považuje situáciu v potravinárstve za neúnosnú

Slovenskú produkciu potravín dobiehajú podľa Potravinárskej komory Slovenska nesprávne rozhodnutia z minulosti.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) považuje súčasnú situáciu v slovenskom potravinárstve za neúnosnú a vyzýva všetky kompetentné orgány, aby prijali razantné opatrenia na podporu potravinárskej výroby. Slovenský potravinársky priemysel je podľa PKS dlhodobo kapitálovo podfinancovaný v dôsledku nedostatočnej finančnej podpory, ktorá mu mala byť poskytnutá z európskych fondov a spolufinancovania štátu. V roku 2013 však slovenská vláda podľa komory odsúhlasila presun finančných prostriedkov z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (tzv. II. piliera) do Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu (I. piliera), čím prišiel druhý pilier, z ktorého mal byť financovaný aj spracovateľský priemysel na inovácie a technologickú obnovu, na roky 2014 až 2020 o celkových 459,7 mil. eur.

„Slovenskú produkciu potravín dobiehajú nesprávne rozhodnutia z minulosti. Presun finančných prostriedkov z Programu rozvoja vidieka spôsobil, že v súčasnosti sme potravinovo nesebestační, závratne narastá dovoz potravín zo zahraničia a slovenskí potravinári prestávajú byť schopní konkurovať zahraničným výrobcom. Zároveň na nás dopadajú dôsledky opatrení Vlády Slovenskej republiky, ktoré zhoršujú podnikateľské prostredie a neúmerne zvyšujú náklady zamestnávateľom,“ uviedol prezident PKS Daniel Poturnay.

Negatívne zahraničné saldo

Negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinami pokračuje podľa PKS od roku 2015 vo voľnom páde. „Zatiaľ čo v potravinárskej produkcii došlo od roku 2015 k výraznému poklesu o 0,735 mld. eur, dopyt po týchto výrobkoch nahradil zvýšený dovoz zahraničných potravín, ktorý od roku 2015 do roku 2017 narástol o 1,216 mld. eur. Zverejnené čísla ohľadom zahraničného obchodu s potravinárskymi výrobkami sú ešte alarmujúcejšie, nakoľko len v roku 2018 sa negatívne saldo medziročne zvýšilo o 19,3 % na 1,648 mld. eur,“ ozrejmila PKS. Pre rozvoj potravinárskeho priemyslu je podľa PKS dôležitá systémová finančná podpora spracovania potravín, a to vo forme úverového programu, ktorý PKS navrhla ešte minulý rok.

Potravinári upozorňujú, že aj zvýšenie štátnej pomoci v kapitole Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pre rok 2019 vo forme tzv. zelenej nafty je opatrením na pomoc prvovýroby, ale nepomôže spracovateľskému priemyslu, ktorý surovinám dopestovaným a dochovaným slovenskými farmármi dáva pridanú hodnotu. „Bez potravinárov bude Slovensko krajinou produkujúcou základné poľnohospodárske plodiny, ktoré bude vyvážať do zahraničia a slovenskí spotrebitelia budú konzumovať dovezené potraviny, pričom pridaná hodnota zo spracovania potravín zostane v zahraničí,“ upozornila PKS.

Potravinárstvo podporí regióny

Potravinársky priemysel má podľa PKS potenciál priniesť rozvoj aj do najodľahlejších regiónov Slovenska. „Vláda SR by mala konečne pochopiť obrovský potenciál potravinárskeho priemyslu, ktorý je v Európskej únií najväčším spracovateľským odvetvím. Za absolútne kľúčové považujeme prijatie úverového programu pre potravinársky priemysel. Potravinárska komora Slovenska je rovnako pripravená predložiť aj ďalšie návrhy opatrení na podporu rozvoja výroby potravín na Slovensku,“ uzavrel Daniel Poturnay.

O PKS

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Komora pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002.

Odporúčané články

Ovocinári, zeleninári a vinári žiadajú od Richtera opatrenia na ich podporu Dvojaká kvalita sa stáva v celej EÚ postihovateľnou klamlivou obchodnou praktikou

Témy

Z kategórie Potravinárstvo

Odporúčame