Ovocinári, zeleninári a vinári žiadajú od Richtera opatrenia na ich podporu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Farm 3092749_1280.jpg
Foto: Pixabay.com

Hlavným problémom slovenských pestovateľov je nedostatok sezónnych zamestnancov.

Pestovatelia špeciálnych poľnohospodárskych plodín sa listom obrátili na ministra práce sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, v ktorom ho žiadajú o pomoc. Hlavným problémom pestovateľov je nedostatok sezónnych zamestnancov. Navrhujú v ňom opatrenia, ktoré by zlepšili ich konkurencieschopnosť ovocinárov, zeleninárov a vinohradníkov, ako aj ostatných pestovateľov. Požadujú napríklad zrušenie alebo zmiernenie obmedzenia zamestnávať viac ako 30 % štátnych príslušníkov tretích krajín pre ovocinárov a zeleninárov v období zberu ovocia a zeleniny, urýchlené zavedenie možnosti zasielania informačných kariet elektronicky a určenie príslušnosti úradu práce podľa sídla spoločnosti. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Ďalšie požiadavky

Pestovatelia požadujú aj umožnenie požičiavania zamestnancov medzi jednotlivými farmármi bez zbytočnej byrokracie, či možnosť rozšírenia povolenia sezónnej práce na osem mesiacov. Zároveň žiadajú aj upravenie nočnej práce v poľnohospodárstve vo vybraných mesiacoch od 22:00 do 5:00, zrušenie zodpovednosti poľnohospodárov za konanie agentúr dočasného zamestnávania a zníženie odvodového zaťaženia sezónnych pracovníkov. „Nežiadame nič viac ako to, čo už funguje aj v iných krajinách Európskej únie. Ak sú náklady zamestnávateľa za zamestnanca osem eur na hodinu na Slovensku aj v Belgicku, ale v Belgicku ostane zamestnancovi v čistom sedem eur a u nás len niečo vyše štyri eurá, nedokážeme byť konkurencieschopní,“ zdôraznil predseda Ovocinárskej únie SR, ktorá je členom SPPK, Marián Varga.

Zberové plochy ovocných sadov i zeleniny na ornej pôde každým rokom ubúdajú. Nedostatok približne 500 sezónnych pracovníkov v blízkej budúcnosti podľa SPPK ohrozuje vyše 5000 stálych pracovných miest a bude mať za následok výrazné zníženie produkcie ovocia a zeleniny. Ak sa s týmto stavom nezačne urýchlene niečo robiť, môže to podľa SPPK priniesť fatálne dôsledky. „Pre nedostatok pracovnej sily sme vlani mohli zo 70-tisíc ton obrať a následne spracovať len 50-tisíc ton ovocia. Až 20-tisíc ton ovocia zhnilo pod stromami v sadoch a na poliach. Zároveň nám neostávalo nič iné, ako v priebehu jesene a zimy zlikvidovať 270 hektárov rodivých sadov,“ dodal Marián Varga.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora